Každý z nás sa už stretol so situáciou keď stojíme pred práčkou a uvažujeme, ako daný odev správne očistiť od nečistôt tak, aby nedošlo k poškodeniu daného oblečenia. Výrobcovia nám ponúkajú malé pomôcky v podobe piktogramov, ktoré nám určujú ako správne oblečenie prať, čistiť, žehliť, či ho možno prať v práčke alebo sa odporúča ručné jemné pranie či akú správnu teplotu zvoliť pri praní. Starať sa o svoje oblečenie sa vypláca hlavne kvôli dlhšej životnosti, udržaniu kvality, farby, jemnosti a hlavne pri športovom oblečení so špeciálnymi materiálmi zachovať funkčnosť.


Základom starostlivosti je čítanie pokynov od výrobcu

Niekedy dlhé a viacstranné visiace ceduľky kvôli nepohodliu pri nosení rýchlo odstrihneme a tak povediac už potom zabudneme, čo tam bolo napísané a odporúčané. Tým dochádza veľmi často k nesprávnemu čisteniu a praniu či žehleniu a strate funkcionality. Dané ceduľky nám ponúkajú presný postup pracích symbolov, s ktorými si rýchlo a efektívne uľahčíme prácu. 

Overené pracie prostriedky 

Aby oblečenie spĺňalo hodnoty a potreby, ktoré má daný model oblečenia, je potrebné venovať pozornosť správnemu výberu pracích prostriedkov. Odporúčame značku TOKO, ktorá je naším tímom odskúšaná a medzi zákazníkmi veľmi obľúbená a preferovaná. 

Oblečenie, ktoré má v sebe membránu a taktiež softshell materiál je potrebné obnovovať vrstvy WR a DWR - vrstvy, ktoré zabezpečujú vodovzdornosť a nepremokavosť materiálu. 


Ako správne prať oblečenie? 

1. Príprava pred praním

Prípravou pred praním zahŕňa fyzická kontrola a odstránenie predmetov z vreciek, čím zabránite poškodeniu odevu. Prečítajte si etiketu s pracími obrázkami a riaďte sa pokynmi od výrobcu. Zapnite všetky vrecká na zips aj na suché zipsy. 

2. Výber správneho prostriedku

Vyhnite sa výberu agresívnych práškov, bielidiel, aviváže, zmäkčovačov, ktoré znehodnocujú vlákna a materiál oblečenia. Odporúčame zvoliť tekuté pracie prostriedky, ktoré sú šetrné k oblečeniu a taktiež aj k životnému prostrediu. 

3. Kombinácia oblečenia pri praní

Odporúčame prať športové a špeciálne oblečenie oddelene od iných odevov, materiálov a tak isto aj od detského oblečenia. 

4. Sušenie 

Opraté oblečenie sušíme v horizontálnej polohe zavesené na ramienku čím zabezpečíme kompletné vysušenie a zvyšná voda stečie z oblečenia a to hlavne pri sušení búnd. Neodporúčame materiály zo syntetických tkanín sušiť na priamom slnečnom žiarení. 

5. Žehlenie

Žehlenie môžete vykonávať iba ak výrobca dovoľuje a odporúča žehlenie na prídavnej etikete. Pri tkaninách z polypropylénu sa vylučuje žehlenie.